Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

U Studenskom centru organizovani preventivni pregledi studenata

U Studenskom centru organizovani preventivni pregledi studenata

Dom zdravlja Podgorica, u sklopu aktivnosti koje sprovodi Studenski parlament UniverzitetaCrne Gore povodom Svetskog dana studenata, organizovao je u zdravstvenom objektu Studenski centar, preventivne preglede studenske populacije.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, tokom posjete Studenskom centru istakao je da je studenska populacija najzdravija, ali i najizloženija svim rizičnim ponašanjima od korišćenja psihoaktivnih supstanci, zavisnosti od kompjutera i internet, do seksualno prenosivih oboljenja i nezdrave ishrane.

U završnoj fazi su pripreme za otvaranje Savjetovališta za seksualno prenosiva oboljenja, za gojaznost, a ovo je početak akcije koja za cilj ima animaciju nadležnih da pomognemo studentima, ali i Univerzitetu i nama kao javnom zdravstvu da studenti obave jako bitne sistematske preglede – rekao je dr Kavarić.

Član MOMSIC-a Edin Lukač kazao je das u ovom akcijom htjeli studente da podsjete koliko je bitan preventivni pregled. On je dodao da je zadovoljan odzivom s obzirom da je ovo prvi put da se organizuje ovakva akcija. Studenti su danas mogli da obave kompeltan sistematski pregled koji je obuhvatio opšti pregled, popunjavanje preventivnog lista po najmodernijim standardima, fizikalni, pregled srca, pluća, abdomena, ekg, krvnu sliku, urin analize krvi biohemijske, glikemijske, nivo šećera u krvi – istakao je Lukač.

Studentima su na raspolaganju bila dva ljekarska tima, kao i volonteri sa Medicinskog fakulteta i organizacije MOMSIC.

Share