Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

U Domu zdravlja Podgorica održana edukativna radonica o karcinomu grlića metrice

U Domu zdravlja Podgorica održana edukativna radonica o karcinomu grlića metrice

U okviru Evropske nedjelje prevencije karcinoma grlića materice, u Domu zdravlja Podgorica danas je održana edukativna radionica za sugrađanke starosti između 30 i 40 godina. Predavanje o učestalosti ove maligne bolesti, prevenciji i liječenju, održala je prof. dr Aleksandra Vuksanović Božarić, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Podgorica.

Od karcinoma grlića materice, kako je istakla prof. dr Vuksanović Božarić, sve češće obolijevaju mlađe žene, ali otkrivanje ove bolesti, u ranoj fazi omogućava rano započinjanje terapijskih procedura čime su šanse za izlječenje značajno bolje. Karcinom grlića metrice u potpunosti je izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

Zato je, prema njenim riječima, neophodno da žene obavljaju redovne preventivne pregled kod svog izabranog ginekologa jednom godišnje.

Prof.dr Vuksanović Božarić je naglasila da nema simptoma koji upozoravaju da je rak grlića materice u razvoju, te da, stoga, ljekarski pregled u sklopu tzv. skrining programa predstavlja jedinu mogućnost ranog identifikovanja početnih promjena koje ukazuju na karcinom grlića materice, što omogućava preduzimanje adekvatnih terapijskih mjera.

 

– Skrining raka grlića materice u Podgorici je počeo da se sporvodi sredinom 2016. godine, među ženama u uzrasnoj grupi 30-34 godine. Od 1. februara 2018. godine skrining se sprovodi na nacionalnom nivou među osiguranicama Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, starosti 30-34 godine, osim u opštini Podgorica u kojoj se sprovodi među ženama starosti 30-36 godina. Ciklus skrininga: pet godina, navela je prof.dr Vuksanović Božarić.

On je pojasnila da se žene  pozivaju telefonom ili SMS porukom da dođu na pregled i uzimanje brisa. Sama metoda ranog otkrivanja promjena na grliću materice je jednostavna, brza i bezbolna, a zasniva se na analizi prisustva materijala humanog papiloma virusa u brisu grlića (HPV DNK test).

Prof.dr Vuksanović Božarić je apelovala na sve žene koje dobiju poziv iz Doma zdravlja Podgorica na skrining pregled, da se obavezno odazovu. Ukoliko sugrađanke navedene starosne dobi još nijesu dobile poziv za skrining test, prof.  dr Vuksanović Božarić ih pozvala da se obrate svom izabranom ginekologu, kako bi uradile ovaj preventivni pregled.

Share