Tel: 020/218-077 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

U Domu zdravlja Podgorica za dva mjeseca vakcinisano 1000 mališana MMR vakcinom

U Domu zdravlja Podgorica za dva mjeseca vakcinisano 1000 mališana MMR vakcinom

Djevojčica Đurđa Nikolić, hiljadito je dijete vakcinisano u Domu zdravlja Podgorica, MMR vakcinom za proteklih dva mjeseca. Ovaj broj dostignut je nakon velike kampanje koju sprovodi Dom zdravlja Podgorica posljednjih mjeseci, kako medijski, tako i kroz rad pedijatara koji promovišu vakcinaciju u svakodnevnom zdrastveno-vaspitnom radu sa roditeljima.

Roditelji male Đurđe nisu imali dilemu da li treba da vakcinišu svoje dijete.

– I pored negativne kampanje, koja se godinama vodi protiv vakcinacije, naša je odluka da nam dijete primi MMR vakcinu. Moram priznati da smo, kao rodtelji, mjesecima čitali i slušali stručnjake – epidemiologe, imunologe, ali i teze ljudi iz antivakcinalnog lobija i naše mišljenje je da naša ćerka treba da primi MMR vakcinu, kao i sve ostale iz propisanog zdravstvenog kalendara. Naravno, shvatam zbunjenost i strah roditelja, pa zbog toga smatram da bi sa relevantnih mjesta trebalo što više ljude edukovati i dati im informacije kako bi opao trend nevakcinisanja MMR vakcinom u Crnoj Gori, kazala je nakon vakcinisanja djevojčice njena majka Biljana Nikolić.

Izabrani pedijatar malene Đurđe, dr Branka Samardžija Jovanović podsjetila je da je vakcinacija najvažnija preventivna mjera u očuvanju i unaprjeđenju zdravlja djeteta i sveukupne populacije, što je prepoznato i Zakonom.

– MMR vakcina je kombinovana vakcina protiv malih boginja, rubeole i parotitisa. Sve tri bolesti imaju svoj klinički tok, ali ono čega se plašimo su komplikacije. Vakcina je bezbjedna, efektivna i predstavlja važnu mjeru zaštite protiv bolesti. Ključnu ulogu ima pedijatar, koji donosi konačnu odluku o procjeni zdravstvenog stanja djeteta. Izabrani pedijatri dužni su da pruže adekvatnu informaciju, govore o koristima, ali i ukažu na neželjene reakcije, koje se mogu javiti nakon imunizacije, istakla je dr Samardžija Jovanović.Ona je naglasila da i roditelji moraju biti svjesni važnosti imunizacije i uključiti se u ovaj proces, u istoj mjeri kao i zdravstveni sistem, a sve u cilju podizanja kolektivnog imuniteta.

Djevojčica Đurđa je, zbog savjesnosti i odgovornisti njenih roditelja kako prema zdravlja svojeg tako i druge djece, od kompanije Kids Land dobila prigodan poklon vaučer.

Share