Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Preporuke Udruženja domova zdravlja Crne Gore za javnost tokom ljetnje turističke sezone

Preporuke Udruženja domova zdravlja Crne Gore za javnost tokom ljetnje turističke sezone

Ljeto je počelo, a sa njim i pripreme za godišnji odmor.Da bi vam ljetovanje ostalo u najprijatnijem sjećanju, Dom zdravlja Podgorica i ove godine podsjeća na nekoliko bitnih preporuka kako se treba ponašati i šta treba preduzeti kako bi se izbjegle neprijatnosti i eventualne nezgode.

Svima koji se pripremaju da krenu na godišnji odmor preporučuje se da na put krenu odmorni i ukoliko putuju automobilom, izbjegavaju saobraćajne gužve i prije polaska informišu se o stanju na putevima.

 1. Tokom putovanja neophodno je da se prilagodi brzina uslovima na putu i poštuju propisana ograničenja brzine, da se vozi u odgovarajućoj obući, ne koriste mobilni telefoni tokom vožnje, kao ni alkohol i gazirana pića. Turisti, ukoliko putuju s malom djecom, treba da pripreme dovoljno hrane i vode za djecu i klima uređaje u automobilima koriste umjereno.
 2. Posebna obzirnost preporučuje se hroničnim bolesnicima koji trebaju unaprijed da se raspitaju o dostupnosti lokalne zdravstvene zaštite u mjestu gdje će provesti godišnji odmor.
 3. Ne preporučuje se sunčanje u vremenu od deset do 17 sati, već umjereno sunčanje u jutarnjim u periodu do deset i od 17 sati uz obavezno korišćenje zaštitnih sredstva posebno za djecu.
 4. Klonite se vrućine. Da bi izbjegli dehidrataciji organizma rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti, prvenstveno vode ili niskokaloričnih napitaka, negaziranih, bez kofeina, šećera i alkohola. Ukoliko se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć ili jaka glavobolja, neophodno je preći u hladniji prostor i obratiti se ljekaru.
 5. Ne treba se izlagati opasnostima prilikom plivanja i ronjenja. Ukoliko tokom sunčanja osjetite umor, malaksalost, glavobolju, povraćanje, povišenu temperaturu odmah se javite spasiocu na plaži i najbližoj zdravstvenoj ustanovi.
 6. Na izletima u prirodi potrebno je detaljno se upoznati se mjestom gdje će se boraviti u prirodi i prethodno provjeriti najavljenu vremensku prognozu. Do odredišta koristiti obilježene staze i puteve i obući adekvatnu odjeću i obuću, pripremiti dovoljne količine vode i obavezno ponijeti napunjene mobilne telefone i baterijske lampe i rezervne baterije.
 7. Na izlet u prirodi, djecu voditi samo u slučaju detaljno planiranog izleta. Tokom boravka u prirodi ne paliti vatru i ne bacati opuške i zapaljive predmete.

Korisni telefoni:

 • Call centar Doma zdravlja Podgorica 19816
 • služba spašavanja 123
 • policija 122
 • hitna pomoć 124
 • Call centar Auto-moto saveza Crne Gore 19807
Share