Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

PREPORUKE DOMA ZDRAVLJA PODGORICA,ZAŠTITE SE OD VRUĆINE

PREPORUKE DOMA ZDRAVLJA PODGORICA,ZAŠTITE SE OD VRUĆINE

Budući da će živa u termometru, prema najavama meterologa, narednih dana prelaziti 40 stepeni Celzijevih, Dom zdravlja Podgorica, još jednom apeluje na gradjane da povedu računa o svom zdravlju i pridržavaju se osnovnih preporuka za zaštitu od visokih temperatura.
Hronični bolesnici treba da izbjegavaju boravak vani u najtoplije periodu dana, kada su temperature vazduha i vrijednosti UV zračenja najvisočije, jer posljedice mogu biti mnogo ozbiljnije nego kod zdravih osoba. Neophodno je redovno uzimati propisanu terapiju i u slučaju pogoršanja zdravlja što prije se obratiti ljekaru. Posebne preporuke se odnose na oboljele od šećerne bolesti koji treba redovno da kontrolišu nivo šećera u krvi, a osobe sa kardiovaskularnim problemima treba da redovno kontrolišu i regulišu krvni pritisak.

Pretjerano izlaganje visokim temperaturama i sunčevoj svjetlosti mogu dovesti do: sunčanice, gubitka svijesti, toplotnih grčeva, iscrpljenosti ili toplotnog udara. Stoga, neophodno je tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatizovanim prostorima. Rashladiti svoj dom, prostor u kojem boravite. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.Ograničiti spoljnje aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajti boravak na suncu od 10 do 18 sati.

Nosite odjeću od prirodnih materijala, svjetlijih boja, koje odbijaju sunce. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti. Bez obzira na stepen aktivnosti, za vrijeme velikih vrućina potrebno je piti više vode. Pijte rashlađene, ali ne i jako hladne napitke, izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

Ukoliko imate vrtoglavicu, slabost, nemoć ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju neopohodno je zatražiti pomoć ljekara i što prije otići u hladniji prostor. Osobu kojoj je pozlilo, neophodno je skloniti u hlad, rashladiti hladnom vodom ili oblogama.

Posebna obzirnost, pri visokim temperaturama je neophodna prilikom vožnje u automobilima. Prije ulaska u automobil neophodno ga je obavezno provjetriti. Tokom vožnje klimu treba podesiti tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom autu, posebno djecu i starije osobe.
Dom zdravlja Podgorica svakodnevno objavljuje svoju biometeorološku prognozu, koja na osnovu vremenski pokazatelja upozorava koje kategorije stanovništva posebno treba da budu obazrive. Zato pozivamo gradjane da svakodnevno prate našu biometeorološku prognozu, koju mogu naći na našim elektronskim profilima, sajtu wwwdzpg.me i facebook stranici Doma zdravlja Podgorica.

 

Share