Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Preporuke Doma zdravlja Podgorica za predstojeći najavljeni hladni talas

Preporuke Doma zdravlja Podgorica za predstojeći najavljeni hladni talas

 

U Crnoj Gori se u petak i u danima vikenda, prema najavama meteorologa, očekuje se pogoršanje vremena i nagli pad temperature. Čak će i u Podgorici u subotu i nedelju temperatura biti daleko ispod nule i u najtoplijem dijelu dana. Predstojećem hladnom talasu treba posvetiti posebnu pažnju, s obzirom da kombinacije hladnog vazduha i pojačanog vjetra nijesu česta pojava u centralnim i južnim krajevima naše zemlje. Jak sjeverni vjetar dodatno će pojačati subjektivni osjećaj hladnoće.

Dom zdravlja Podgorica, stoga preporučuje svojim sugrađanima, kao i svim stanovnicima Crne Gore, da se bez prijeke potrebene izlažu hladnom vjetru, a ukoliko moraju da se ne zadržavaju duže na otvorenom, naročito ne osjetljive grupe stanovnika, odnosno djeca i starije osobe, koji ne treba uopšte da izlaze vani.

Prema biometeorološkoj prognozi Doma zdravlja Podgorioca, očekivane vremenske prilike uticaće, uglavnom, blago nepovoljno na širu populaciju. Kod hroničnih bolesnika mogu se javiti pojačane tegobe vezane za njihova oboljenja, a poseban oprez preporučuje se kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima. Kod meteoropata mogu se javiti glavobolja, dekoncentracija i promjenljivo raspoloženje. U slučaju pojave simptoma drhtavice, ukočenosti prstiju i lica, iscrpljenosti, otežanog hoda,  koji ukazuju na promrzline, potrebno je  da se odmah jave izabranom doktoru.

Uz jačanje vjetra, uveče će subjektivni osjećaj hladnoće biti još više izražen, pa se preporučuje slojevito odijevanje i obavezno nošenje zimske opreme (kapa,šal, rukavice, topla odjeća i obuća). Učesnicima u saobraćaju savjetuje se dodatna opreznost.

Share