Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Predavanjem u Gimnaziji „Slobodan Škerović” obilježen Nacionalni dan borbe protiv pušenja

Predavanjem u Gimnaziji „Slobodan Škerović” obilježen Nacionalni dan borbe protiv pušenja

Savjetovalište za mlade Doma zdravlja Podgorica, povodom 11. novembra- Nacionalnog dana kontrole pušenja, organizovalo je za učenike i profesore Gimanzije “Slobodan Škerović” predavanje o štetnosti duvana.

Preko 60 učenika, profesori i pedagozi podgoričke gimnazije sa zanimanjem su pratili predavanje specijaliste pedijatra u Savjetovalištu za mlade dr Edite Bašović, koja je govorila o štetnom uticaju duvanskog dima, kako pušača tako i nepušača. Dr Bašović je naglasila da je pušenje teška bolest zavisnosti i navela da u duvanu ima 43 sastojka koji izazivaju pojavu karcinoma, od kojih su najopasniji ugljen monoksid, katran i nikotin. Posebno su, prema njenim riječima, ugroženi nepušači, zbog čega, generalno cjelokupno društvo treba da radi na prevenciji, da konačno počne da se poštuje Zakon o kontroli upotrebe duvanskih proizvoda.

Dr Bašović je učenicima prezentovala i program odvikavanja od pušenja koji se sprovodi u Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja Podgorica. Veliki broj njih izrazio je želju da dođe u Savjetovalište u sklopu zdravstvenog objekta Studenski centar I pokuša da se oslobodi ovog opaanog po zdravlje poroka.

Učenicima i profesorima nakon predavanja podijeljeni su flajeri, brošure i drugi promotivni materijal, koji je dostupan građanima u svim zdravstvnim objektima Doma zdravlja Podgorica.

Share