Tel: 020/218-077 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Počeli sistematski pregled za upis djece u školu

Počeli sistematski pregled za upis djece u školu

Sistematski pregledi djece pred upis u školu u Domu zdravlja Podgorica počeli su 12.02.2018.godine, a obuhvatiće mališane koji će tokom 2018.godine napuniti šest godina.
Sistematski pregled obuhvata mjerenje tjelesne težine, visine, body mas index, krvni pritisak, fizikalni pregled po organima i sistemima, procjenu čula vida, sluha i govora, zatim procjenu mentalne zrelosti po standardnim metodama, kao i razvoj i stanje skeletai palpaciju štitnjače. Takođe, procjenjuje se pravilno držanje tijela i deformiteti kičme i grudnog koša, kao i ravna stopala.
Uz sistematski pregled, djeca se vakcinišu vakcinama po obaveznom kalendaru vakcinacije (vakcinom protiv dječije paralize, difterije, tetanusa, morbila, rubele i zauški).
Ove godine se u osnovnu školu upisuju djeca rođena 2012. godine, a roditelji sistematski pregled treba da se jave izabranom pedijatru, kako bi zakazali pregled. Apelujemo, na roditelje da pravovremeno zakažu sistematski pregled za svoje dijete kako bi se izbjegle bespotrebne gužve.

Share