Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Otvoreno Savjetovalište za osteoporozu

Otvoreno Savjetovalište za osteoporozu

Savjetovalište za osteoporozu otvoreno je u sklopu zdravstvenog objekta Nova Varoš, Doma zdravlja Podgorica i radiće tokom čitave nedjelje od 13 do 14 časova. U savjetovalištu svi građani mogu dobiti informacije kako se liječi, šta predstavlja ovo oboljenje, njegova preventiva i slično a vodiće ga edukovana sestra koja vodi i savjetovalište za dijabetis. Doktor specijalista i internista biće svake srijede kao i konsultanti iz Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić kazao je da je savjetovalište otvoreno u saradnji sa sa Internom klinikom i Odjeljenjem za reumatologiju KCCG, Medicinskim fakultetom i Ministarstvom zdravlja .

Vodiči o osteoprozi za ljekare i opštu populaciju, a sada i otvaranje Savjetovališta preventivne su aktivnosti koje je Dom zdravlja Podgorica realizovao kako bi se preduprijedilo i smanjilo obolijevanje i građani što bolje edukovali o samoj bolesti, mogućnostima prevencije i liječenja – istakao je dr Kavarić.

On je naveo da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacija 10 % svjetske populacije boluje od osteoporoze, a Crna Gora se uklapa u taj prosjek. Kada je Podgorica u pitanju od 223.000 registrovanih građana oko 20.000 su potencijalni korisnici našeg savjetovališta – naveo je dr Kavarić.

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore dr Sreten Kavarić podsjetio je da se osteoporoza vezuje za stariju životnu dob i predstavlja problem gustine kostiju, ugradnje kalcijuma i arhitektonike kostiju kao i razmekšanja kostiju zbog čega dolazi do preloma.

Cilj ovakvog savjetovališta je da se skrati vrijeme, koje mi u medicini smatramo izgubljenim, a to je vrijeme od pravog početka bolesti do momenta kad se bolest dijagnostiku. Nije svejedno da se bolest liječi u ranom, srednjem ili poznom stadijumu- istakao je dr Sreten Kavarić.

Share