Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Otvoreno pedijatrijsko Savjetovalište za astmu

Otvoreno pedijatrijsko Savjetovalište za astmu

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić otvorio je danas u zdravstvenom objektu Stara Varoš Pedijatrijsko savjetovalište za astmu.

Otvaranjem Savjetovališta pokušaćemo da damo nov kvalitet preventivnim programima koji se tiču astme, kazao je dr Kavarić, pojašnjavajući da će ono biti namjenjeno djeci u ranoj fazi otkrivanja sindroma bolesti i ostaloj oboljeloj djeci.

Naše savjetovalište i pedijatri u Crnoj Gori pregledaju godišnje oko dvije hiljade djece koja su oboljela od astme. To nije rijedak problem. Novine u liječenju astme su česte i značajne zbog obima te bolesti i značaja u primjeni novih ljekova koji su sve efikasniji, a često i skupi.

Roditelje često zanima koje će novih i preporučenih ljekova od stručnjaka da koriste, a naše Savjetovalište će moći da im pomogne u tome – kazao je Kavarić.

Savjetovalište će, prema riječima Kavarića, biti regionalnog karaktera, tako da će svako dijete sa roditeljima iz bilo kojeg grada, moći doći po savjet, ali prvenstveno je namijenjeno djeci registrovanim u Podgorici, Danilovgradu, Kolašinu i Cetinju.

Načelnica pedijatrije Vesna Strainović Lalović kazala je da će funkcionalna dijagnostika Savjetovališta raditi svakog radnog dana od 07 do 21 sat, navodeći da trenutno rade radionice svake srijede od 17 do 21 sat.

Specijalista pedijatar Rajka Pajović rekla je da je njihov cilj da upoznaju roditelje sa astmom, da bi oni bolje znali o tom problemu i što prije mogli da se uključe u terapiju.

Direktor Kavarić je najavio početak rada Savjetovališta za gojaznu djecu čiji je projekat odobren.

Share