Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Otvorena rekonstruisana zdravstvena stanica Doma zdravlja Podgorica u Ublima

Otvorena rekonstruisana zdravstvena stanica Doma zdravlja Podgorica u Ublima

Ministar zdravlja prof. dr Budimir Šegrt, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović i direktor Doma zdravlja Podgorica, doc.dr Nebojša Kavarić otvorili su, u ponedjeljak, 11. jula 2016.godine, rekonstruisani objekat zdravstvene stanice „prof.dr Obren Milačić“ Ubli, Kuči.

Objekat je rekonstuisan i savremeno opremljen zahvaljujući zajedničkom angažovanju Doma zdravlja Podgorica i Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, koji su, kroz donacije prikupili potrebna sredstva za ova projekat.

Ministar Šegrt je kazao da je otvaranje ovakih zdravstvenih objekata za lokalnu zajednicu znači sigurniji i kvaliteniji život njihovih stanovnika. Politika Ministarstva zdravlja, kako je istakao ministar Šegrt, upravo je približavanje primarne zdravstvene zaštite pacijentima. Na ovaj način, obezbjeđuje se kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita.

Direktor Doma zdravlja Podgorica, doc.dr Nebojša Kavarić istakao je da je zdravstveni objekat u Ublima renoviran zajedničkom željom i akcijom Fonda za razvoj Kuča i Doma zdravlja Podgorica kao dijela sistema Ministarstva zdravlja.

– Ovaj objekat, vlasnšstvo Glavnog grada , koji je putnim pravcem, renoviranim zajednickom akcijom Glavnog grada i mještana, praktično udaljen samo 20 minuta od gradskog jezgra, nazvan je po prof. dr Obrenu Milačiću, uvaženom kolegi, poznatom i priznatom crnogorskom stručnjaku i kučkom vrlom plemeniku, hirurgu, pregaocu i dobrom čovjeku.

– Ima dosta simbolike u tom imenovanju i odavanju trajnog poštovanja imenu i liku humanisti koji je uvijek bio podjednako utemeljen u svojoj državi , gradu i rodnom ponosnom kraju. Samim tim činom žitelji ovog kraja su izrazili poštovanje nasljedju, tradiciji, ali i javnom sistemu zdravstva , čiji je prof. dr  Milačić bio nerazdvojni dio, ali i očekivanja od tog sistema da zdravstvena zaštita bude dostupna na svakom pedlju crnogorske teritorije , kazao je dr Kavarić.

Dr Kavarić je naglasio da Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Crne Gore, dinamičnim programom strukturnih reformi , prioritetno kroz dalje unaprjedjenje primarne zdravstvene zaštite , posebno na seoskim područjima kao što je područje Kuča, šalje jasnu poruku građanima Crne Gore, koji žive i privređuju na seoskom području, da će se odgovorno i predano raditi na stvaranju uslova za unapredjenje kvaliteta života gradjana na svakom dijelu teritorije naše države.

– Današnjim završetkom obnove zdravstvene stanice u Kučima stvaraju se uslovi za širenje i unapredjenje primarne zdravstvene zaštite na ovom području i to kroz povećanje učestalosti prisustva tima izabranog doktora, kao i uvođenje novih usluga potrebnih domaćinstvima koji stalno borave u Kučima, kao što su mogućnost  vađenja laboratorijskih nalaza dva puta mjesečno, jednomjesečno prisustvo ginekološke i internističke usluge, a težićemo da , u skladu sa propisima, omogućimo stalno prisustvo tima izabranog ljekara, kazao je dr Kavarić.

Na svečanm otvaranju mještanima i gostima obratili su se  predsjednik Fonda za razvoj Kuča Radomir Prelević i sin prof. dr Obrena Milačića Bojan Milačić.

Share