Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Održano predevanje o dijabetesu za gluve i nagluve osobe

Održano predevanje o dijabetesu za gluve i nagluve osobe

Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa Internom klinikom Kliničkog centra Crne Gore i nevladinom organizacijom „Inter Mont“ organizovao je edukativni seminar o mjerama za sprječavanje dijabetesa kod gluvih i nagluvih osoba. Članovi organizacija gluvih i nagluvih,po prvi put imali su mogućnost da prate stručno predavanje uz pomoć gestovnog prevodioca.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić, istakao je da menadžment i zaposleni imaju poseban senzibilitet prema osobama koje imaju problema sa sluhom.

– Nastojaćemo da i ubuduće ovim osobama olakšamo i prilagodimo zakazivanje kod izabranog doktora i učinimo zdravstvenu zaštitu još dostupnijom, uvažavajući njihove predloge i sugestije. Ovo predavanje naših eminentnih predavača, na veoma aktuelnu temu o mjerama prevencije dijabetesa, svakako je još jedan doprinos unapređenju zdravlja osoba sa oštećenim sluhom – kazao je dr Nebojša Kavarić.

Govoreći o nastanku šećerne bolesti direktor Interne klinike KCCG dr Sreten Kavarić, upozorio je da je, na nesreću, po one koji obole od ove bolesti, dijabetes je stanje koje ne boli i ne daje posebne simptome.

– Čak 55 % sredstava nacionalnog Fonda za zdravstvo, troši se za liječenje oboljelih od dijabetesa i komplikacija koje ova bolest nosi. Postoje dvije grupe ljudi dijabetičara, oni koji dobro regulišu svoje stanje i bolest i oni koji to ne urade kako treba – kazao je dr Sreten Kavarić. Prema njegovim riječima, da bi se neko liječio od šećerne bolesti kako treba potrebno je da postoji uzajamno povjerenje pacijenta i doktora i jaka disciplina bolesnika.

Share