Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Održano predavanje o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Održano predavanje o prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa Fondom PIO i Udruženjem penzionera Glavnog grada organizovao je u srijedu, 13. juna, u restoranu Ribnica predavanje o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Prema riječima direktora dr Nebojše Kavarića, Dom zdravlja Podgorica i dalje će snažno podržavati sve mjere koje se odnose na promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Cilj ovakvih programa je sprječavanje nastanka i progresije hroničnih nezaraznih oboljenja, u kojem najvažnije mjesto zbog visoke učestalosti i smrtnosti zauzimaju kardiovaskularne bolesti – naglasio je dr Kavarić, podsjećajući da je do sada Dom zdravlja Podgorica organizovao niz edukativnih  radionica, sa partnerima i zainteresovanim asocijacima, a posebno sa Udruženjem penzionera.

Ovo je novi ciklus tribina koje radimo isključivo sa zrelijim sugrađanima. Svakog mjeseca kroz ovakve radionice realizovaće se naš Memorandum o saradnji. Na predavanjima očekujemo interaktivan odnos i veliko učešće naših dragih klijenata. Danas je predavanje o kardiovaskularnim oboljenjima, dok će sljedeće biti o plućnim bolestima, najavio je dr Kavarić.

Dr Vahida Divanović, specijalista interne medicine u Domu zdravlja istakla je da bolesti kardiovaskularnog sistema predstavljaju vodeći uzrok obolijevanja i umiranja ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom svijetu. Za nastanak ove grupe oboljenja, kako je navela, poznati su brojni faktori rizika i na neke od njih se može značajno uticati, prije svega primjenom zdravih stilova života. najavio je dr Kavarić.

Koordinatorka Komisije za zdravstvena pitanja penzionera Podgorice, Olga Rubežić istakla je da je ovo samo jedna u nizu tribina koje su do sada održane u cilju što veće informisanosti penzionera.

Radili smo predavanja na temu prevencije karcinoma dojke, grlića materice, mamografske i ultrazvučne preglede dojke, zatim smo saznali više o prevenciji karcinoma prostate, a u toku je preventivno testiranje za prevenciju karcinoma prostate.  Na veliko zadovoljstvo svih penzionera, naišli smo na razumijevanje Fonda PIO, Doma zdravlja Podgorica, Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstvo koji će se uključiti oko nabavke ljekova i materijala poput snimaka za mamografiju dojke – kazala je Rubežić.

Share