Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Održano edukativno predavanje za srednjoškolce u okviru Evropske nedjelje testiranja na HIV

Održano edukativno predavanje za srednjoškolce u okviru Evropske nedjelje testiranja na HIV

U okviru obilježavanja Evropske nedelje testiranja na HIV ljekari Savjetovališta za mlade Doma zdravlja Podgorica učenicima Srednje mašinske škole “Ivan Uskoković” održali su edukativno predavanje o HIV/AIDS-u .

Edukativna radionica obuhvatila je predavanja na temu reproduktivnog zdravlja, polno prenosivih infekcija, HIV/AIDS, s akcentom na smanjenje stigme i diskriminacije prema osobama koje žive sa tom bolešću.

Učenicima je naglašen značaj testiranja na HIV, ukoliko je bilo nekog rizičnog ponašanja, uz napomenu da se u Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja, testiranje može obaviti anonimno i strogo povjerljivo.

Iako je većina srednjoškolaca upoznato sa tim kako se HIV prenosi, još uvijek postoji veliki stepen predrasuda i zabluda o tome šta jeste, a šta nije rizično ponašanje. Veća dostupnost informacijama vodi ka dobroj prevenciji i boljoj zaštiti od dobijanja ovog virusa.

Savjetovalište za mlade Doma zdravlja Podgorica, u okviru svojih redovnih aktivnosti, tokom čitave školske godine organizuje predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, izmedju ostalog, sa ciljem da se učenicima prenesu suštinska znanja o HIV-u i među mladima stvori okruženje koje se bori protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, kao i osoba koje su pod povećanim rizikom od HIV-a.

Kampanjom promocije savjetovanja i testiranja na HIV, koju Dom zdravlja Podgorica sprovodi nekoliko godina unazad, posebno među srednjoškolcima, doprinijelo se da se poveća broj osoba, uglavnom mladih koji se se testirali na HIV.

Edukativnom radionicom za mlade zaokružena je uspješna promocija Evropske nedelje testiranja na HIV, u Domu zdravlja, a kojoj se tokom sedmice odazvao značajan broj ljudi iz Podgorice i ostalih crnogorskih gradova.

Share