Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Održana prezentacija Priručnika o osteoporozi, u izdanju Doma zdravlja Podgorica

Održana prezentacija Priručnika o osteoporozi, u izdanju Doma zdravlja Podgorica

Priručnik o osteoporozi, u izdanju Doma zdravlja Podgorica, koji je predstavljen danas crnogorskim ljekarima I opštoj populaciji, umnogome će doprinijeti prevenciji ovog ozbiljnog reumatskog oboljenja – kazao je na prezentaciji ovog vodiča direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić.

– Dom zdravlja Podgorica, uz podršku Ministarstva zdravlja, snažno podržava sve preventivne aktivnosti, a jedna od njih koju ćemo uskoro realizovati jeste i otvaranje savjetovališta za osteoporozu u sklopu naše zdravstvene ustanove – najavio je dr Kavarić, na prezentaciji koju je organizovalo Udruženje domova zdravlja Crne Gore, uz podršku kompanija Rosche i MBS, povodom Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze.

Govoreći o značaju savjetovališta, dr Kavarić je naglasio da će time doprinijeti edukaciji građana glavnog grada kada je ova ozbiljna reumatska bolest u pitanju

– U svijetu je ova bolest poprimila epidemijske razmjere. Procjenjuje se da obuhvala od osam do deset odsto svjetske populacije, a mi se uklapamo u taj broj. Statistika upozorava da su gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac, tokom života, izloženi nastanku najteže komplikacije ove bolesti. Srećom zahvaljujući savremenoj dijagnostici i terapiji može se uspješno prevenirati i liječiti – istakao je dr Kavarić.

– Ova bolest je u stalnom porastu, a mnogo se može učiniti na njenom suzbijanju ako se na vrijeme reaguje i utiče. U ovom priručniku se mogu naći sve pojedinosti o osteoporozi i o mogućnosti prevencije i liječenja – istakao je Kavarić.
Direktorka Doma zdravlja Danilovgrad Zorica Kovačević, izrazila je nadu da će ova brošura podići nivo informisanosti cjelokupnog stanovnišva Crne Gore.

– Edukacija javnosti putem ovakvih brošura pokazala je napredak u prevenciji i liječenju u našoj opštini. Ljudi će se ovim putem upoznati sa pravim informacijama koje će pomoći da se bolje više saznaju o uzrocima ovog oboljenja, načinu liječenja, adekvatnim vježbama i na taj način poboljšaju kvalitet života –kazala je Kovačević.
Autor Priručnika za osteoporozu dr Igor Jovanović, istakao je da je primijećen nedostatak većeg znanja o osteoporozi, najčešćoj metaboličkoj bolesti kostiju.

– Nakon pedesete godine imamo rast fraktura tako da skoro polovina svih bijelih žena, a vjerovatno i svaki peti muškarac, pati od osteoporozičnih fraktura. Oko 50 % pacijenata ove bolesti je nesposobno za samostalno kretanje i zahtijeva dugotrajnu kućnu njegu, a samo 40 % se potpuno oporavi. Ovu bolest karakteriše smanjena koštana masa, oštećenje koštanog tkiva u smislu pukotina, zamor materijala,oštećenje koštane arhitekture, povećan rizik za frakture– kazao je Jovanović.

Share