Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Udruženje domova zdravlja i Savez udruženja penzionera Crne Gore organizovali skup na temu zdravstvne zaštite starije populacije

Udruženje domova zdravlja i Savez udruženja penzionera Crne Gore organizovali skup na temu zdravstvne zaštite starije populacije

Sva opštinska udruženja penzionera sa domovima zdravlja u Crnoj Gori potpisaće memorandum o unapređenju i boljoj dostupnosti zdravstvenih usluga – zaključeno je u srijedu, 11.decembra, na edukativno promotivnom skupu na temu zdravstevene zaštite starijih, koji su organizovali Udruženje domova zdravlja i Savez udruženja penzionera Crne Gore.

U Crnoj Gori živi 260.000 građana starijih od 65 godina, što ćini 12 odsto ukupnog stanovništva. Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, poručujući da penzionersko doba nije sinonim za bolest, ocijenio je da je ta populacija, preko Saveza udruženja penzionera, vrlo kvalitetan opservator zdravstvenog sistema.

-Izabrani ljekari imaju jednu od najznačajnijih uloga u zdravstvenoj zaštiti penzionera. Oni dnevno pregledaju oko 22.000 pacijenata, od kojih su 40 odsto penzioneri. Tim izabranih ljekara treba da rješava zdravstveno- psihosocijalne probleme penzionerske populacije preventivnim programima, liječenjem i njegom, i mora imati dobru saradnju sa porodicom i bliskim osobama – istakao je dr Kavarić.
Fond PIO, prema riječima direktora Dušana Perovića, podržava edukativnu kampanju.

Perović je ocijenio da institucija kojom rukovodi vodi računa o redovnosti i sigurnosti penzija, ali od velike važnosti je zdravstvena zaštita starijih osoba, navodeći da u tom pravcu može još mnogo više da se uradi.

Članovi Saveza udruženja penzionera izrazili su želju da se edukuju o kardiovaskularnim, malignim oboljenjima, oboljenjima pluća, metaboličkim oboljenjima, dijabetesu, kao i drugim oboljenjima karakterističnim za ovu populaciju.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Crne Gore Branko Vešović kazao je da u tom udruženju smatraju da je potrebno oformiti Komisuju za zdravstvenu zaštitu starijih osoba.

-Komisija bi sarađivala sa domovima zdravlja, edukovala penzioere iz medicinskih oblasti, kroz tribine. Da bi otklonili trenutne slabosti u sistemu i ostala udruženja, poput podgoričkog, treba da potpišu tripartitni memorandum: Fond PIO, dom zdravlja,opštinsko udruženje penzionera – preporučio je Vešović.

Kavarić je kazao da su od Saveza udruženja penzionera dobili kvalitetne predloge i sugestije za unapređenje zdravstvenog sistema, koje se tiču nadležnosti primarne zdravstvene zaštite i domova zdravlja, kao i procedura, komunikacije, pravo prvenstva na zakazivanje pregleda i želju za edukacijom.

Sljedeće faze će, kako je najavio, u saradnji sa resornim ministarvima ići ka poboljšanju dostupnosti zdravstvene zaštite na druga dva nivoa.

Kavarić je najavio da će od 15 decembra svi domovi zdravlja dobiti saglasnost za nove sistematizacije, a broj timova izabranih ljekara na područiju Podgorice biće povećana za deset.

Share