Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Održan simpozijum o novinama u terapiji hipertenzije i gestacionog dijabetesa

Održan simpozijum o novinama u terapiji hipertenzije i gestacionog dijabetesa

Izabrani doktori iz domova zdravlja Podgorica, Danilovgrad, Kolašin i Cetinje, na stručnom simpozijumu održanom u srijedu, imali su priliku da se upoznaju sa novinama u terapiji i liječenju hipertenzije i dijabetesa koji se javlja u trudnoći.Predavači na stručnom skupu, koji je organizovao Dom zdravlja Podgorica i kompanija Berlin-Chemie Menarini bili su specijalisti iz Kliničkog centra Crne Gore kardiolog mr sci dr Nebojša Bulatović i endokrinolog mr sci dr Olivera Bošković.

– Organizovanjem ovog skupa, koji je samo jedan u nizu, nastavljamo snažnu intenciju širenja obaveza iz politike Ministarstva zdravlja, u borbi protiv masovnih nezaraznih bolesti, koja je osnova ukupne transformacije primarne zdravstvene zaštite. Kroz vrlo intenzivnu saradnju sa Kliničkim centrom Crn e Gore, posebno sa Internom klinikom, takođe, nastavljamo kontinuiranu edukaciju izabranih ljekara, specijalsita svih profila iz primarne zdravstvene zaštite. Danas će biti riječi o dvije goruće teme – novinama u terapiji hipertenzije i dijabetesa, vodećih pošasti i ključnih činilaca iz grupe oboljenja od javno zdravstvenog interesa – kazao je direktor Doma zdravlja Podgorice dr Nebojša Kavarić.

On je istakao da na ovaj način nastoje da doprinosu unapređenju kvaliteta rada timova izabranih doktora i prenesu im sve novine prepoznate u svijetu, kako bi svjetska iskustva i znanje ugradili i primjenjivali u svakodnevnoj praksi.

Endokrinolog dr Olivera Bošković govorila o mogućoj upotrebi metformina u jednom posebnom tipu dijabetesa-gestacionom dijabetesu, odnosno šećernoj bolesti koja se javlja samo i isključivo tokom trudnoće, a nakon toga sama od sebe nestaje i prolazi.

– Do sada se ovaj oblik dijabetesa liječio isključivo insulinima, međutim postoji veliki broj značajnih stručnih radova u svijetu gdje se uvodi jedna vrsta tableta sa kojom možemo da pomognemo i kod gestacionog dijabetesa i mi treba da razmišljamo u tom pravcu – kazala je dr Bošković.

Budući da je hipertenzija jedno od vodećih oboljenja i uzroka morbiditeta u našoj populaciji, kardiolog dr Nebojša Bulatović govorio o značaju lijekova nebivolol i lekrandipin u liječenju ove bolesti.

-Ova dva lijeka od ranije su poznata na crnogorskom tržištu jer imaju performanse koje ih izdvajaju kao vodeće u liječenju hipertenzije, priznatim od strane Evropskog udruženja kardiologa – istakao je dr Bulatović.

On je podsjetio da je ova godina u znaku liječenja hipertenzije promovisana od strane SZO, koja je prepoznala ovu bolest kao globalni zdravstveni problem.

Share