Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Podgorica brojnim aktivnostima obilježio je 14.novembar-Svjetski dan dijabetesa.

Internista dr mr sci Vahida Divanović, održala je edukativno predavanje o prevenciji šećerne bolesti, a u tržnim centrima Gintaš i Delta u subotu, tokom cijelog dana bili su otvoreni punktovi, gdje su timovi ljekara i medicinskih sestara, velikom broju građana mjerili nivoa šećera u krvi, krvni pritisak, izračunavali body mass index, radili procjenu rizika za tip 2 dijabetesa, kao i davali informacije i savjete o dijabetesu i dijeli edukativni materijal.

Galerija slika:

[easyrotator]erc_81_1447517326[/easyrotator]

Uz to, medicinsko osoblje Organizacione cjeline izabranih doktora za žene, u Centru za laboratorijsku dijagnostiku, zainteresovanim trudnicama mjerilo je nivo šećera u krvi, a u Savjetovalištu za dijabetes, u sklopu Doma zdravlja Nova Varoš, tokom cijelog dana, ljekarski timovi brojnim građanima mjerili su nivo šećera u krvi i krvni pritisak i davali savjete o šećernoj bolesti.

Za sve aktivnosti, koje je Dom zdravlja Podgorica, organizovao povodom Svjetskog dana dijabetesa, interesovanje je bilo izuzetno veliko, što govori da građani sve više shvataju značaju prevencije ove i ostalih hroničnih nezaraznih bolesti, od kojih sve više obolijeva cjelokupna populacija, kako u Crnoj Gori, tako i u Evropi i svijetu.

Prema procjenama Internacionalne dijabetološke federacije u svijetu je u 2014. godini 387 miliona osoba imalo dijabetes.

Procjenjuje se da će do 2035. godine broj oboljelih osoba od dijabetesa premašiti pola milijarde.

Najveći broj osoba sa dijabetesom je starosti između 40 i 60 godina života, a bilježi se i porast broja oboljelih osoba od Tip 2 dijabetesa u svakoj zemlji širom svijeta.

Procenjeno je da je u Crnoj Gori u 2014. godini bilo oko 50. 000 osoba u stanju dijabetesa, odnosno svaki osmi građanin, stariji od 20 godina je u stanju dijabetesa, a svaki 23. ima dijabetes, a da to ne zna.

Share