Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Podgorica obilježio je danas nizom aktivnosti 14. novembar- Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Za članove Saveza udruženja penzionera Glavnog grada i Udruženja dijabetičara održano je predavanje o šećernoj bolesti, a u tržnim centrima Delta city i Mall of Montenegro tokom cijelog dana ljekarski timovi su davali građanima informacije i savjete vezane za prevenciju ove bolesti, dijelili edukativni materijal, a svi zainteresovani mogli su na licu mjesat izmjeriti nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Načelnica Internističke službe Doma zdravlja Podgorica dr Vesna Braunović istakla je da u Crnoj Gori ima 20.000 osoba oboljelih od dijabetesa odnosno 8.500 pacijenata na insulinu. Preko 10 % ljudi u razvijenim zemljama ima dijabetes tipa 2, preko 20 % se nalazi u preddijabetičkom stanju dok preko 50 % dijabetičara ne zna da ima dijabetes.

-Šećerna bolest je najčešće metabolički poremećaj i jedna od endokrinoloških bolesti savremenog življenja koja traje čitav život- kazala je endokrinolog dr Enisa Pupović, koja je održala predavanje o ovoj ozbiljnoj bolesti.

Ona je naglasila da su rizične grupe osobe preko 65 godina, gojazne i osobe sa povećanim krvnim pritiskom i nivoom lipida i triglicerida u krvi, kao i žene koje su rađale djecu sa tjelesnom težinom preko 4.5 kilograma, osobe koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu i gestacijski dijabetes.

Punktovi u tržnim centrima u gradu bili su tokom čitavog dana izuzetno posjećeni, a interesovanje gražana veliko. I u Savjetovalištu za dijabetes, u objektu Doma zdravlja Podgorica- Nova Varoš, zainteresovani građani su mogli, kao i svakog radnog dana, da se informišu od stručnog ljekarskog tima i popunjavali Upitnik procjene rizika za dijabetes tip 2.

Pogledajte galeriju slika sa predavanja u restoranu Ribnica, Tržnog centra Delta city i Mall-a of Montenegro.

Share