Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen 1. decembar – Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

U Savjetovalištu za mlade u sklopu Studenskog centra-zdravstvenog objekta Doma zdravlja Podgorica, povodom Svjetskog dana borbe protiv side, u noći 1. decembra, organizovano je dobrovoljno, povjerljivo noćno savjetovanje i testiranje na HIV.

Interesovanje Podgoričana, uglavnom mladih, za testiranje bilo je veliko, jer Dom zdravlja već tradicionalno ovakvu akciju organizuje dugi niz godina.

Stručni timovi Doma zdravlja Podgorica u neposrednom razgovoru, davali su građanima odgovore na brojna pitanja vezan za HIV infekciju.
Mlade su interesovali načini prenošenja virusa i zaštite, koje su kategorije stanovništva najugroženije, kako se HIV infekcija manifestuje i AIDS liječi.

Ljekari Doma zdravlja Podgorica naglasili su da se HIV ne može prenijeti putem kontakta, rukovanjem, niti zajedničkim boravkom u prostoriji, već da je bolest vezana za rizično seksualno ponašanje bez koršćenja zaštite, upotrebu zaraženih igala, kod korisnika psihoaktivnih supstanici i za ostale ugrožene grupe.

Osim ranog otkrivanja infekcije, akcenat je stavljen na smanjenju diskriminacije koja postoji prema osobama koje su HIV pozitivne.

Share