Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen 01.decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS

Obilježen 01.decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS

Organizovanjem dobrovoljnog, povjerljivog noćnog savjetovanja i testiranja na HIV Dom zdravlja Podgorica obilježio je 01. decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Kao i ranijih godina, u Savjetovalištu za mlade, u sklopu zdravstvenog objekta Studenski centar, u noći 01. decembra, zainteresovani, uglavnom mlađi sugrađani testirani su na HIV.

Ljekarski timovi Doma zdravlja Podgorica zainteresovanim građanima ukazali su na značaj testiranja na HIV, naročito kod rizičnog ponašanja i pojasnili da je HIV/AIDS vezan za rizično seksualno ponašanje bez koršćenja zaštite, upotrebu zaraženih igala kod korisnika psihoaktivnih supstanici i za ostale ugrožene grupe. Na pitanja građana, ljekari su odgovarali kako se HIV infekcija manifestuje, AIDS liječi, kao i kako da se zaštite, jer veća dostupnost informacijama doprinosi prevenciji  i  boljoj zaštiti od dobijanja ovog virusa.

Savjetovalište za mlade Doma zdravlja Podgorica, u okviru svojih redovnih aktivnosti, tokom školske godine organizuje predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola,  izmedju ostalog,  sa ciljem da se učenicima prenesu suštinska znanja o HIV-u i među mladima stvori okruženje koje se bori protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-om, kao i osoba koje su pod povećanim rizikom od HIV-a.  Kampanjom promocije savjetovanja i testiranja na HIV, koju Dom zdravlja Podgorica sprovodi godinama unazad, posebno među srednjoškolcima, doprinijelo se da se poveća broj osoba, uglavnom mladih koji su se testirali na HIV.

Share