Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen 01.decembar- Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen 01.decembar- Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Dom zdravlja Podgorica i ove godine obilježio je 01. decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

U Savjetovalištu za mlade u sklopu Studenskog centra-zdravstvenog objekta Doma zdravlja Podgorica, u noći 01. decembra, organizovano je dobrovoljno, povjerljivo noćno savjetovanje i testiranje na HIV. Interesovanje Podgoričana, uglavnom mladih, za testiranje bilo je veliko, jer Dom zdravlja već tradicionalno ovakvu akciju organizuje dugi niz godina.

Stručni timovi Doma zdravlja Podgorica u neposrednom razgovoru, davali su građanima odgovore na brojna pitanja vezan za HIV infekciju.

Mlade su interesovali načini prenošenja virusa i zaštite, koje su kategorije stanovništva najugroženije, kako se HIV infekcija manifestuje i AIDS liječi.

Ljekari Doma zdravlja Podgorica naglasili su da se HIV ne može prenijeti putem kontakta, rukovanjem, niti zajedničkim boravkom u prostoriji, već da je bolest vezana za rizično seksualno ponašanje bez koršćenja zaštite, upotrebu zaraženih igala, kod korisnika psihoaktivnih supstanici i za ostale ugrožene grupe.

Osim ranog otkrivanja infekcije, akcenat je stavljen na smanjenju diskriminacije koja postoji prema osobama koje su HIV pozitivne.

Share