Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Obilježen 01.decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS

Obilježen 01.decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS

Organizovanjem dobrovoljnog, povjerljivog noćnog savjetovanja i testiranja na HIV Dom zdravlja Podgorica obilježio je 01. decembar-Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Kao i prethodnih godina, u Savjetovalištu za mlade, u sklopu zdravstvenog objekta Studenski centar, u noći 01. decembra, zainteresovani, uglavnom mlađi sugrađani testirani su na HIV.
Takođe, u okviru kampanje povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, i u Svjetovalištu za mlade održane su edukativne radionice za srednjoškolce.
Ljekarski timovi Doma zdravlja Podgorica zainteresovanim građanima ukazali su na značaj testiranja na HIV, naročito kod rizičnog ponašanja i pojasnili da je HIV/AIDS vezan za rizično seksualno ponašanje bez koršćenja zaštite, upotrebu zaraženih igala kod korisnika psihoaktivnih supstanici i za ostale ugrožene grupe.
Savjetovalište za mlade Doma zdravlja Podgorica, u okviru svojih redovnih aktivnosti, tokom školske godine organizuje niz predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, izmedju ostalog, sa ciljem da se učenicima prenesu suštinska znanja o HIV-u i među mladima stvori okruženje koje se bori protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive sa HIV-oma. Uspješno sprovodjenje kampanje, posebno među srednjoškolcima, doprinijelo se da se poveća broj osoba, uglavnom mladih koji su se testirali na HIV.

Share