Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, ponovo preporučuje građanima da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava i upozorava da petarde nijesu bezazlene igračke, već predstavljaju potencijalnu opasnost, jer mogu ugroziti sopstveni, kao i život ostalih ljudi.

Iz godine u godinu bilježi se povećan broj osoba sa povredama šake i lica, opekotinama većeg ili manjeg stepena, oštećenjem sluha, a sve kao posljedica primjene pirotehničkih sredstava. Neki od njih, nažalost, ostali su doživotni invalidi.

Poseban apel Dom zdravlja Podgorica upućuje roditeljima da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava. Jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje sopstvene i druge djece.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava, od kojih je većina neispravno i kod kojih ne postoje uputstva za pravilno rukovanje, najčešće se povrjeđuju djeca. Statistika ukazuje da najčešće stradaju djeca starosti izmedju pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće invalidi postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

Share