Tel: 020/218-077 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, upozorava građane da  izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava jer ne postoji bezopasna pirotehnika, pa usljed nepažnje i nestručnog rukovanja može doći do ozbiljnog povređivanja.

Poseban apel Dom zdravlja Podgorica upućuje roditeljima da ne kupuju djeci i ne dozvoljavaju im korišćenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava i da ih upozore na moguće posljedice nestručne upotrebe pirotehničkih sredstava. Jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje sopstvene i druge djece.

Proteklih godina bilježi se rast djece, ali i odraslih koji stradaju od petardi i sličnih pirotekničkih sredstava, a posebno brine činjenica da je medju povrijedjenima i onih sa trajnim invaliditetom.

Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha. Povrede su od onih lakšeg stepena, poput opekotina i razderotina kože i tkiva, potkožnog tkiva i mišića do ozbiljnih opekotina, naročito na rukama. Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida. Prilikom eksplozije stvara se velika buka koja može dovesti do pucanja bubne opne i izazvati oštećenja sluha, djelimično ili potpuno

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka, sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Roditelji budite primjer svojoj djeci i ne poklanjajte im ono od čega mogu stradati. Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječiju radoznalost za pirotehniku, ukažite im na moguće posljedice, najčešće ranjavanje.

Najbolja preventiva je ne koristiti pirotehniku i druga eksplozivna i ubojita sredstava,  jer praznici se mogu provesti ljepše, bezbijednije i svečanije.

 

Share