Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica upozorava na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava

Dom zdravlja Podgorica i ove godine, s obzirom na predstojeće novogodišnje i božićne praznike, upozorava građane da izbjegavaju upotrebu pirotehničkih sredstava.

Pirotehnika nije bezopasna, već nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice po zdravlje. Opasnost od upotrebe pirotehnike je višestruka. Petrde i pirotehniku treba shvatiti ozbiljno, a apel se odnosi posebno na roditelje, jer primjena ovih sredstava može da izazove opekotine, povrede, rane, ali i trajan invaliditet kod djece, a nekada  mogu da ugroze i život. Pojedinačni slučajevi su nam samo opomena ili podsticaj da se na vrijeme reaguje. Roditelji snose odgovornost za bezbjednost i  sigurnost djece. Jedino na taj način mogu spriječiti povrjeđivanje i sopstvene i ostale djece.

Proteklih godina bilježi se rast broja djece, ali i odraslih koji su se povređiali od različitih pirotečnih sredstava, a posebno brine činjenica da je medju povrijedjenima i onih sa trajnim invaliditetom.

Stradaju šake, dijelovi šaka, prsti, djelovi lica… Riječ je o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive.  Povrede su različite, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama. Ortopedske povrede  mogu nositi ozbiljne posledice – od ograničenosti pokreta šake, do trajnog invaliditeta izazvnog amputacijom.  Moguće su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida.

Petarde pored drugih hemijskih sastojaka,sadrže otrovni selen. Nakon eksplozije, u vazduhu se talože otrovni gasovi koje udišemo i koji ostavljaju posljedice po naše zdravlje.

Sve ovo ukazuje da je najbolja preventiva apsolutno izbjegavanje korišćenja pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava. Cilj i želja svih nas je da predstojeći praznici proteknu u bezbjednom okruženju, što je svakako izvoljivo bez upotrebe pirotehničkih sredstava.

Share