Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica učestvuje u kampanji “Pođi na kontrolu”

Dom zdravlja Podgorica učestvuje u kampanji “Pođi na kontrolu”

Dom zdravlja Podgorica pridružio se brojnim učesnicima u kampanji pod nazivom “Pođi na kontrolu”, koju sprovodi NVO “Brini o sebi”, a u sklopu obilježavanja Oktobra-mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.

Tim povodom, Dom zdravlja Podgorica obezbijedio je dodatne termine za ultrazvučne i mamografske preglede dojki za žene starosti od 40 do 70 godina. Za očitavanje snimaka angažovano je pet radiologa, a zakazivanje pregleda se obavlja po ustaljenoj proceduri, odnosno sa uputom od izabranog doktora.
Mjesec oktobar se od 1985. godine, širom svijeta obilježava u znaku borbe protiv karcinoma dojke. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena a umre više od 450.000, dok u Crnoj Gori godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena. Kako pokazuju istraživanja, u manje od 5 odsto slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25 odsto kod žena mlađih od 50 godina. Karcinom dojke uspješno se liječi, odnosno izlječiv je u 90 odsto slučajeva, ukoliko se otkrije na vrijeme, što govori o značaju redovnih preventivnih pregleda.

Share