Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica u borbi protiv raka!

Dom zdravlja Podgorica u borbi protiv raka!

Poslije kardiovaskularnih bolesti, maligni tumori predstavljaju najčešći uzrok obolijevanja i umiranja u Crnoj Gori. Naš prioritetni zadatak je preventivni rad sa ciljem smanjenja obolijevanja i umiranja od hroničnih nezaraznih oboljenja.

U Domu zdravlja Podgorica u toku je realizacija skrining programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, karcinoma dojke i raka grlića materice.

Nacionalnim skrining programom na rano otkrivanje raka debelog crijeva obuhvaćena je populacija oba pola.

Izabrani doktori Doma zdravlja Podgorica pozivaju i upućuju svoje korisnike zdravstvene zaštite da obave testiranje ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Prilikom posjete ljekaru svi zainteresovani nakon popunjavanja obaveznog upitnika dobiće test( KIT) i detaljno upustvo o tome kako ga treba pravilno uraditi. Test je bezbolan i radi se kod kuće. Ukoliko se na osnovu uzorka, nakon urađenog testa, utvrdi da je test pozitivan, pacijentu se zakazuje kolonoskopski pregled.

Dom zdravlja Podgorica od januara je počeo sa sprovođenjem Nacionalnog skrining programa na rano otkrivanje raka dojke i raka grlića materice.

Skriningom na rano otkrivanje raka dojke obuhvaćene su žene starosti od 50 do 69 godina. Izabrani doktor zainteresovanim ženama, zakazuje termin za obavljanje mamografije. Kod svog izabranog doktora za žene-ginekologa, zainteresovane žene mogu zakazati termin za obavljanje Papanikolau testa.

Izuzetno dobar odziv građana ohrabruje, posebno imajući u vidu da su ovo tri najčešće maligne bolesti kod nas, koje u početku nemaju specifične simptome. Stoga, što se promijene ranije potkriju, to su i šanse za produžetak života i uspješno liječenje veće.
Vjerujemo da ćemo intezivnim angažovanjem i saradnjom sa sugrađanima uspijeti da preduprijedimo obolijevanja.

Share