Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica obilježio Svjetski dan srca

Dom zdravlja Podgorica obilježio Svjetski dan srca

Dom zdravlja Podgorica, brojnim aktivnostima obilježio je 29. septembar – Svjetski dan srca, koji se ove godine obilježava pod sloganom: “Podijelite energiju”.

U saradnji sa Institutom za javno zdravlje, na punktu u holu tržnog centra City moll, ljekarski tim Doma zdravlja Podgorica, zainteresovanim građanima davao je informacije i savjete o prevenciji i liječenju srčanih oboljenja, mjerio nivoa krvnog pritiska i šećera u krvi, a dijeljen je i edukativni materijal.
Internista u Domu zdravlja Podgorica, dr Maraš Nikpreljaj naveo je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u 17,5% slučajeva godišnje, a da će do 2030.godine broj umrlih od ovih bolesti iznositi 23 miliona.

Svjetska federacija za srce ističe da najmanje 70% prijevremenih smrtnih ishoda može da se spriječi kontrolom glavnih faktora rizika, a to su pušenje, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, kao i visok krvni pritisak, povišen nivo holesterola, šećerna bolest. Faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati su starsona dob, pol, bolesti u porodici, genetika. Ova organizacija, stoga vodi ozbiljnu borbu protiv kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, sa fokusom na zemlje u razvoju I nerazvijene zemlje, jer samo zajedničkim naporima možemo da smanjimo obolijevanje i smrtnost od ovih bolesti, kazao je dr Nikpreljaj.

Direktorica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlja prof. dr Agima Ljaljević navela je da više od polovine ljudi umire od kardiovaskularnih bolesti, koje su vodeći uzrok obolijevanja stanovništva i to uglavnom među radno aktivnom populacijom, odnosno stanovništvom između 30 i 65 godina.

Takođe, Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa Savezom udruženja penzionera Glavnog grada, u prostorijama MZ “13 jul”, za penzionersku populaciju organizovao je preventivne preglede, u sklopu kojih su im ljekarski timovi mjerili nivo krvnog pritiska i šećera u krvi.

Share