Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Podgorica obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Dom zdravlja Podgorica i ove godine obilježio je 14. novembar-Svjetski dan dijabetesa.  Medicinski timovi Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Podgorica brojnim građanima su  u šoping centru Delta siti  mjerili nivo šećera u krvi i krvni pritisak, kao i davali savjete o prevenciji i liječenju šećerne bolesti i značaju primjene zdravih stilova života u suzbijanju ove bolesti, te dijelili edukativni materijal.

Internista u Domu zdravlja Podgorica dr Vesna Braunović istakla je da u Crnoj Gori oko 50.hiljada odraslih gradjana ima dijabetes, te da je dijabetes najmasovnija hronična nezarazna bolest, što ukazuje na značaj prevencije obolijevanja.

„Svaki  drugi gradjanin stariji od 65 godina u Crnoj Gori ima dijabetes. Prevalenca šećerne bolesti za Crnu Goru iznosi  12 odsto, što nas svrstava u sam evropski vrh. Takodje, svaka 11 novooboljela osoba od dijabetesa tipa 2 ima razvijenu jednu ili više komplikacija šećerne bolesti, srčanih, vaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze. Svaka treća novooboljela osoba od dijabetesa TIP 2 je gojazna i fizički neaktivna.“, kazala je dr Braunović.

Ona je dodala da su fizička aktivnost i pravilna ishrana najvažniji  u prevenciji dijabetesa.

Sve neophodne analize gradjani su tokom dana mogli obaviti i u Savjetovalištu za dijabetes,  u sklopu zdravstvenog objekta Doma zdravlja Podgorica Nova Varoš.

Share