Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica i Klinički centar Crne Gore zajedničkim aktivnostima protiv nasilja nad ženama

Dom zdravlja Podgorica i Klinički centar Crne Gore zajedničkim aktivnostima protiv nasilja nad ženama

Dom zdravlja Podgorica i Klinički centar Crne Gore  zajedničkim aktivnostima obilježili su danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Psihijatri i psiholozi dvije zdravstvene ustanove su danas u Poliklinici KCCG su kratkim prezentacijama objašnjavali zainteresovanim građanima važnost prepoznavanja i sprječavanja bilo kojeg vida nasilja i dijelili propagandni i edukativni materijal koji se odnosi na prepoznavanje, prijavu i sprječavanje nasilja.

– Zadovoljstvo mi je danas što smo se okupili ovdje da budemo jedna karika u lancu institucija koje obilježavaju Dan borbe protiv nasilja nad ženama, rekla je dr Aleksandara Ražnatović, direktorica Klinike za psihijatriju KCCG ističući zajedničke aktivnosti KCCG i DZP.

– Veoma je važno što smo ovo uradili zajedno, Klinički centar, Klinika za psihijatriju sa Domom zdravlja Podgorica, kao i sa psihološkinjama sa Klinike za onkologiju koje su nam nesebično pružile svoju pomoć i bavile se izradom promotivnog materijala koji ćemo danas ovdje podijeliti, kazala je dr Ražnatović.

– Svi zajedno kao društvo u cjelini svakodnevno se susrećemo sa ovim problemom i samim tim imamo jednu zajedničku obavezu da taj problem riješimo na što adekvatan način, istakla je dr Ražnatović.

– Kao psihijatar, koji se bavi kliničkim radom mogu reći da sve više u svojim ambulantama srijećemo žene koje dolaze zbog nasilja, koje je za posljedicu ima razvijanje određene kliničke slike, najčešće u formi depresije, kazala je dr Ražnatović i poručila da se zajedničkim preventivnim djelovanjem mogu spriječiti posljedice nasilja, jer kako kaže, upravo nasiljem od zdravih žena dobijamo žene sa mentalnim problemima.

– Ono što primjećujemo kroz svakodnevni rad u Urgentnom centru i u ambulantama, jeste da kada dođe do momenta da se nasilje prijavi žene uglavnom odustaju, kaže dr Ražnatović navodeći da su razlozi najčešće finasijske prirode i strah od ishoda prijave. One se najčešće povlače ali i dalje ostaju naši pacijenti i dolaze da liječe posljedice nasilja. Stoga želim da poručim u ime svih nas da se žene ne plaše da prijave nasilje i da znaju da među nama imaju ljude koji će im u svakom momentu pomoći. Nasilje se može preduprijedi ili spriječiti, zaključila dr Ražnatović.

– Danas se o nasilju dosta ćuti, dosta stvari je sakriveno, a najviše pate u svemu ovome žene koje trpe ne samo fizičko, psihičko, ekonomsko, kao i nasilje svih vrsta i ponekad nijesu u stanju da to nasilje prepoznaju i da ga pravovremeno prijave, kazala je dr Ljiljana Vučeljić, načelnica Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Podgorica.

– Prijava nasilja je obaveza svakog građanina, zdravstvenog radnika, svakog službenika u institucijama koje se bave ovom temom i mi u radu protiv nasilja potenciramo prije svega prevenciju. Moramo raditi na edukaciji stanovništva da prepozna nasilje i da shvati koja su njegova prava vezana za ovu oblast.  Takođe, mi smo u obavezi da prijavimo svaku vrstu nasilja, čak i svaku sumnju na nasilje i da sprovedemo dalje mjere povezujući se sa drugim institucijama poštujući protokole koje imamo, jer jedino je to način, međusobnom saradnjom možemo da riješimo problem. U Centru za mentalno zdravlje ono što mi radimo je pružanje psiholoških, socijalnih  usluga našim pacijntkinjama i pacijnetima koji su pretrpjeli  nasilje i koje imaju te psihičke smetnje ali takođe radimo psihosocijalni tretman nasilnika kojima se ta mjera pripisuje kao obavezni vid liječenja, rekla je dr Vučelić.

Psihološkinja Klinike za onkologiju i radioterapiju KCCG Damira Murić navela je da  nasilje obuhvata nasilje roditelja prema djeci, djece prema roditeljima, a ono što je najčešće, čemu je i posvećen današnji dan je nasilje koje obuhvata partnerske odnose. Iako i žene i muškarci mogu biti izvršioci nasilja, ali,  prema njenim riječima, statistike pokazuju da su najčešće žene žrtve nasilja, a muškarci su oni koji su izvršioci nasilja.

– Žene mogu doživjeti različite oblike nasilja, od onih koji su na određeni način prihvatljivi u porodničnom okruženju i partnerskom odnosu, do onih koji dovode do brutalnih ubistva u emocionalnim vezama. Takođe, istraživanja pokazuju da je danas najrasprostranjenije psihološko, odnosno, psihičko nasilje, a zatim ide i za njega i fizičko nasilje. Takođe, ne izostaje ni ekonomsko nasilje a ono koje je u poslovnom okruženju danas rasprostranjeno to je seksualno nasilje, kazala je Murić.

Psihološkinja Milena Raspopović je navela razloge zbog kojih žrtve najčešće ne prijavljuju nasilje:

– Prvo, to je zato što osoba osjeća sramotu što je bila žrtva nasilja, drugo, zato što osjeća strah da će se osoba koja je izvršilac nasilja osvetiti i treće osoba suštinski, odnosno, žena u ovom slučaju, ne vjeruje da im institucije mogu pomoći, da ih mogu zaštititi od nasilnika. Slično se dešava i sa osobama koje su svjedoci nasilja. Oni ne osjećaju sramotu, ali osjećaju strah da će biti žrtve nečije osvete i zbog toga se nasilje često ne prijavi da bi prevenirali nasilje neophodno je da već počinjeno nasilje prijavimo i da nasilje bude kažnjivo, jer u nekim situacijama kazna je jedini način da se nasilje preduprijedi u narednom izvršenju, pojasnila je Raspopović.

 

 

 

Share