Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Dom zdravlja Podgorica brojnim aktivnostima obilježio je juče, 12.februar – Svjetski dan seksualne i reproduktivne svjesti.

Dom zdravlja Podgorica brojnim aktivnostima obilježio je juče, 12.februar – Svjetski dan seksualne i reproduktivne svjesti.

Centar za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje u saradnji sa Kliničkim Centrom Crne Gore i Domom zdravlja Podgorica obilježio je Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti kako bi se skrenula pažnja na zdravstvene probleme vezane za polno i reproduktivno zdravlje, a ujedno i pružila prilika za informisanje i edukaciju javnosti o ovoj temi.

Psiholog Doma zdravlja mr Marko Đurđić tom prilikom istakao je da provokativni sadržaji koji se prezentuju putem medija dovode do toga da ljudi seksualnost poistovjećuju samo sa seksulanim odnosima. On je ukazao na značaj edukacije mladih u Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja naglašavajući da u prvi seksulani odnos osoba treba da stupi iz duboke potrebe i odluke da se bude sa osobom koja nam se sviđa po svim aspektima. U suprotnom to može biti traumatično iskustvo sa posljedicama.

Edukativna predavanja održana su u Kampu Konik i Srednjoj građevinsko-geodetskoj školi „Ing. Marko Radević“, koja se u sklopu Savjetovališta za mlade sprovode kao redovne aktivnosti.

Timovi ljekara su na zdravstvenim punktovima u tržnim centrima Mall of Montenegro i Delta city juče tokom dana građanima davali stručne savjete i dijelili edukativni materijal.

U Savjetovalištu za mlade Doma zdravlja redovno se sprovode aktivnosti edukacije o značaju očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da svakog dana više od milion osoba dobije neku infekciju koja se prenosi seksualnim putem. Najviše inficiranih je među adolescentima i mladima koji najčešće nisu svjesni da su zaraženi, pa to može imati negativan uticaj na njihovo buduće seksualno i reproduktivno zdravlje. Tokom prethodne decenije zabilježene su povećane stope obolijevanja od bakterijskih infekcija. Podaci SZO pokazuju da se godišnje zarazi oko 357 miliona osoba u svijetu, a u Crnoj Gori, prema podacima Instituta zajavno zdravlje, 2015. godine zabilježeno je 55 slučajeva seksualno prenosivih infekcija (SPI).

Share