Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Doktorica Alma Hajdarpašić Drešević spasila život djetetu

Doktorica Alma Hajdarpašić Drešević spasila život djetetu

Pedijatar Alma Hajdarpašić Drešević koja je  prošlog četvrtka  u zdravstvenom objektu na Starom Aerodromu spasila dijete koje je progutalo šahovsku figuru kazala je da je njeno najveće zadovoljstvo što je dijete preživjelo i što je dobro, navodeći da bi u takvoj situaciji svaki njen kolega isto reagovao.

Drešević, koju je danas sa saradnicima primio direkor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić obijasnila je da dijete po prijemu  u ambulantu  nije davalo znakove života.

„Dijete uzrasta godinu i pet mjeseci doveo je komšija u pratnji majke  jer je progutalo šahovsku figuru piona. Kako je dijete već bilo mrtvo, nisam imala prilike da razmišljam šta ću da uradim. U tom trenutku sam samo znala da moram izvaditi strano tijelo, jer je svaki sekund bio dragocjen. Srećom, uspjela sam da uvučem ruku, stisnem šaku da ne bih figurom oštetila zid jednjaka i izvukla sam figuru.Nakon toga uslijedila je borba za život. Kada smo uklonili strano tijelo, morala sam da radim reanimaciju usta na usta i masažu srca. Poslije tri reanimacije, počelo je srce da kuca. U tom trenutku sam znala da je dijete spašeno. Hitna pomoć je već bila na putu, srce je radilo, dijete je disalo.. Dobili smo informaciju da je dijete već u subotu otpušteno kući. Najveće zadovoljstvo, koje sam mogla doživjeti, je to što je dijete preživjelo i što je dobro“, rekla je Drešević.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, rekao je da najmanje što može da osjeća je ponos.

„Za laike je to podvig, za nas skoro svakodnevica. Moramo saopštiti da ovo pokazuje šta jedan pedijatar znači za zdravstveni sistem. Suvišno je govoriti koliku smo cijenu mogli platiti da ovo nije završeno na način na koji je završeno. Ustanova se simboličnom nagradom u visini od 30 odsto njihove mjesečne zarade zahvalila uvaženom timu sa Starog aerodroma“, kazao je Kavarić. On je rekao da je predlog da doktorica Drešević bude doktorica godine i uputio apel roditeljima da stalno vode računa o svojoj djeci.

Medicinska sestra Razija Babić kazala je da je u  takvim situacijama najvažnije  sačuvati pribranost i dati sve od sebe.

Share