Tel: 020/481-900 | Call centar! 19816 | domzdravljapgd@t-com.me

Direktor Dom zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić u posjeti Gradskoj opštini Tuzi

Direktor Dom zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić u posjeti Gradskoj opštini Tuzi

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić sa saradnicima bio je u utorak u prvoj zvaničnoj posjeti novoizabarnom predsjedniku Gradske opštine Tuzi dr Abedinu Adžoviću. Razgovarajući o zdravstvenoj situaciji na teritoriji Gradske opštine, najavili su unaprijeđenje zdravstvene infrastrukture u Tuzima.

Na sastanku je ocijenjeno da je neophodno dalje razvijati zdravstveni sistem, a jedan od prvih koraka biće otvaranje i obnavljanje seoskih ambulanti na brdskom području Tuzi, u Arzi, ali i u Dinoši, što je planirano do kraja ljeta.

– Namjera nam je da iskoristimo postojeće objekte, mislim da su to školski objekti, u kojima su bile pomoćne prostorije, vrlo racionalno iskorišćene za seoske ambulante. Ambulante će se koristiti dva do tri puta sedmično po sat i po do dva, u skladu sa potrebama stanovnika. Taj novi servis biće najvažniji za građane, a imamo i podršku Ministarstva zdravlja za ovaj projekat – kazao je dr Nebojša Kavarić.

On je naveo da je za prvih šest mjeseci ove godine u Tuzima pregledano je nešto više od 20.000 pacijenata od kojih je 14.000 do 15.000 odraslih i oko 5.000 djece. Oko 2.000 bilo je pacijenata u laboratoriji, više hiljada ultrazvučnih pregleda i savjetovanja kod interniste, endokrinologa i psihijatra.

Direktor Kavarić podsjetio je na otvaranje specijalističkih savjetovališta u Tuzima, inteziviran rad ultrazvučnog kabineta, unaprijeđenje rada laboratorijske službe, otvaranje ambulante u Karabuškom polju.

– Zajedničkom inicijativom pokrenućemo otvaranje jedinice za hitno – medicinsku pomoć, obzirom na enormno povećane frekvencije saobraćaja prema granici Albanije, zatim povećati broj kadrova za dva tima izabranih doktora i time otvorimo prostor za 4.000 novih registracija kod izabranih doktora u Tuzima – rekao je Kavarić najavljujući i mogućnost otvaranja ambulante za izdavanje ljekarskih uvjerenja u Tuzima, u sklopu Centra za medicinu rada Doma zdravlja Podgorica.

Predsjednik GO Tuzi dr Abedin Adžović rekao je da će, kad za to dođe vrijeme, razgovarati sa predsjednicima onih mjesnih zajednica u kojima će otvoriti seoske ambulante.

– Kad se steknu uslovi moramo sazvati predsjednike mjesnih zajednica da nam daju informacije o stanju u kojima se nalaze seoske ambulante koje odavno nijesmo otvarali – naveo je Adžović.

Direktor Doma zdravlja kazao je da će dr Abedin Adžović, iako imenovan za predsjednika GO Tuzi, ostati da radi kao izabrani doktor u skaldu sa Zakonom o dopunskom radu.

Share